ΣΑΠΟΥΝΙ – ΡΟΔΟΝΕΡΟ

(2 αξιολογήσεις πελατών)

3,50

Χειροποίητο Σαπούνι με ροδοπέταλα και ροδόνερο –
Handmade soap with rose petals and rosewater

Φυσικό προϊόν – Vegan

Βάρος: 85 – 95 gr

Για την ενυδατική περιποίηση του ευαίσθητου
και ξηρού δέρματος. Το σαπούνι περιέχει πρόσφατα
αποξηραμένα ροδοπέταλα από τριαντάφυλλα
που καλλιεργούνται στη Μονή, καθώς και ροδόνερο
απόσταξης από νωπά άνθη. Ενδείκνυται για την
αναζωογόνηση της ώριμης επιδερμίδας.
Τα χειροποίητα σαπούνια που παρασκευάζονται
με ψυχρή μέθοδο είναι γνωστά για την υγραντική
και μαλακτική τους δράση.

Χειροποίητο Σαπούνι με ροδοπέταλα και ροδόνερο – Handmade soap with rose petals and rosewater

Φυσικό προϊόν – Vegan

85 – 95 gr

Για την ενυδατική περιποίηση του ευαίσθητου και ξηρού δέρματος. Το σαπούνι περιέχει πρόσφατα αποξηραμένα ροδοπέταλα από τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται στη Μονή, καθώς και ροδόνερο απόσταξης από νωπά άνθη. Ενδείκνυται για την αναζωογόνηση της ώριμης επιδερμίδας. Τα χειροποίητα σαπούνια που παρασκευάζονται με ψυχρή μέθοδο είναι γνωστά για την υγραντική και μαλακτική τους δράση.

Βάρος 0.120 kg

Ο ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟΣ

Το σαπούνι του εργαστηρίου «Ο Βοτανόκηπος» παρασκευάζεται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καστορέλαιο και λάδι καρύδας.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο και περιέχει συστατικά όπως το σκουαλένιο και τις πολυφαινόλες που διασφαλίζουν την ενυδάτωση του δέρματος και βελτιώνουν την ελαστικότητά του.

Το καστορέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Ricinus communis. Το φυτό καλλιεργείται κυρίως στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ινδία. Το καστορέλαιο περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η χρήση του προσθέτει ενυδατικές και αφριστικές ιδιότητες στο σαπούνι.

Το λάδι καρύδας είναι ένα πολυκορεσμένο έλαιο που παράγεται παραδοσιακά εξάγοντας το λάδι από ακατέργαστες καρύδες ή αποξηραμένους πυρήνες καρύδας. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι στερεό, αλλά όταν θερμαίνεται μπορεί να μαλακώσει ή ακόμη και να λιώσει. Έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, τρέφει και ενυδατώνει τόσο το δέρμα όσο και τα μαλλιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λάδι καρύδας καταπολεμά την ξηρότητα και βοηθά στη θεραπεία μέτριων περιπτώσεων δερματίτιδας. Επιταχύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του δέρματος, ενώ τα αντιοξειδωτικά του χαρακτηριστικά το καθιστούν σημαντικό συστατικό στην περιποίηση του δέρματος.

Τα σαπούνια της Ι. Μ. Παναγίας Μικροκάστρου παρασκευάζονται με την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης. Επίσης, η αναλογία των ελαίων επιτρέπει την υπερλίπανση στα σαπούνια, προσθέτοντάς τους επιπλέον ενυδατικές ιδιότητες.

Διαδικασία παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο.

Η ιστορία λέει ότι το 1000 π.Χ. στο λόφο Sapo της Ρώμης όταν οι γυναίκες ξέπλεναν ρούχα στο ποτάμι, στη βάση του λόφου όπου είχαν προηγηθεί θυσίες ζώων, παρατήρησαν ότι τα ρούχα τους καθάριζαν όταν έρχονταν σε επαφή με την αφρώδη λάσπη που έτρεχε στο ποτάμι από τον λόφο. Αργότερα, ανακάλυψαν ότι αυτή η καθαριστική ουσία δημιουργήθηκε όταν το ζωικό λίπος πέρασε μέσα από τις στάχτες του ξύλου και συνάντησε το αργιλώδες έδαφος.

Ο συνδυασμός ενός οξέος (έλαια) και μιας βάσης (αλκαλικής, συγκεκριμένα είτε αλυσίβα είτε καυστική σόδα) σχηματίζει ένα ουδέτερο άλας, γνωστό ως σαπούνι. Η χημική διαδικασία που προκαλεί τα έλαια και την αλκαλική βάση να γίνουν σαπούνι λέγεται σαπωνοποίηση (λάδια + καυστική σόδα/υδροξείδιο του νατρίου (NaOH) = σαπούνι). Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι παρασκευής σαπουνιού αλλά η πιο γνωστή στην κατηγορία χειροποίητου σαπουνιού είναι η ψυχρή μέθοδος.

Η ψυχρή μέθοδος λειτουργεί έτσι ώστε η εξουδετέρωση της καυστικής σόδας να γίνεται χωρίς τη χρήση εξωτερικής πηγής θέρμανσης για την ωρίμανση του σαπουνιού. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που περιλαμβάνει τη σταδιακή σαπωνοποίηση. Μπορεί να χρειαστούν τέσσερις ως έξι εβδομάδες ώστε το σαπούνι να είναι έτοιμο για χρήση. Η απουσία θέρμανσης επιτρέπει στα αιθέρια έλαια που ενσωματώνονται στη σύνθεση να μείνουν άθικτα και σε άριστη κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, η ψυχρή μέθοδος παρασκευής σαπουνιού είναι η ανάμειξη του μείγματος υδροξειδίου του νατρίου και νερού με τα λιπαρά έλαια και η προσθήκη στο μείγμα αιθέριων ελαίων και φυσικών χρωστικών όπως είναι οι άργιλοι. Το τελικό μείγμα χύνεται σε καλούπια και χρειάζεται περίπου εικοσιτέσσερις ώρες για να γίνει σαπούνι (σαπωνοποίηση). Μετά το ξεκαλούπωμα χρειάζονται άλλες εικοσιτέσσερις ώρες για να κοπεί σε μπάρες. Σ’ αυτό το σημείο αρχίζει η πραγματική διαδικασία ωρίμανσης του σαπουνιού. Για τις επόμενες τέσσερις ως έξι εβδομάδες, το σαπούνι «ωριμάζει», καθώς η καυστική σόδα αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, ενώ το νερό εξατμίζεται αργά, αφήνοντας μια απαλή, σταθερή ράβδο σαπουνιού.

Εκτός από τα λάδια που είναι απαραίτητα για την παρασκευή σαπουνιού, στην ψυχρή μέθοδο χρησιμοποιείται και ένα ποσοστό επιπλέον φυτικών ελαίων (υπερλίπανση), το οποίο παραμένει άθικτο, παρέχοντας ενυδατικές ιδιότητες.

Με την ψυχρή μέθοδο, το σαπούνι διατηρεί τη γλυκερίνη που παράγεται κατά τη διαδικασία της σαπωνοποίησης και δεν χρησιμοποιείται κανένα χημικό ώστε να αλλάξουν οι όποιες φυσικές αντιδράσεις. Εφόσον δεν προστίθεται ή αφαιρείται τίποτα, το τελικό προϊόν είναι πραγματικό σαπούνι και όχι μία εργαστηριακή απομίμηση.

Σκόνη σόδας (ανθρακικό νάτριο) στην επιφάνεια του σαπουνιού: Είναι μια λευκή-σταχτιά στρώση πάνω στην επιφάνεια του σαπουνιού. Σχηματίζεται όταν η μη σαπωνοποιημένη σόδα αντιδρά χημικά με το φυσικό διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Δεν επηρεάζει ωστόσο την ποιότητα και το σαπούνι είναι ασφαλές στη χρήση.

  • Susan Miller Cavitch, Φτιάχνω μόνος μου σαπούνι, εκδ. Ψυχάλου, 2012
  • Mary Humphrey & Alyssa Middleton, Advanced Soap Making, Beauty For Ashes Press, USA, 2019
  • Alicia Grosso, The Everything Soapmaking Book, Adams Media, 3rd Edition, NY, 2013.
  • Parker A., Natural Soap Making, USA, 2019.

 

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Φυσική αναζωογόνηση και πλούσια ενυδάτωση

Τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για τη φροντίδα του δέρματος και την αποτοξίνωση του σώματος. Το τριαντάφυλλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, E, A, ρουτίνη και βιοφλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν πολύτιμα συστατικά για την υγεία. Ειδικά η ποικιλία Rosa Damascena καλλιεργείται κυρίως στο Ιράν, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Γύρω από την καλλιέργειά του και τα θεραπευτικά του οφέλη υπάρχει μεγάλη παράδοση και ιστορικές αναφορές.

Το σαπούνι περιέχει ροδοπέταλα που συγκομίζονται στο Μοναστήρι. Η χρήση του έχει χαλαρωτικά αποτελέσματα που ανακουφίζουν τον οργανισμό από το άγχος. Συντελεί ιδιαίτερα στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και στην αναζωογόνησή της. Η σύνθεση του σαπουνιού είναι μη τοξική ως αποτέλεσμα της απουσίας χημικών ουσιών που συνήθως υπάρχουν στα βιομηχανικά σαπούνια. Αυτό το κάνει απόλυτα ασφαλές στη χρήση του. Έχει ευεργετική επίδραση στο ξηρό,θαμπό και πολύ ευαίσθητο δέρμα. Θαυμάσια αποτελέσματα έχει η εφαρμογή του και στην ώριμη επιδερμίδα, διότι δρα τονωτικά στα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, προσδίδοντάς του σύσφιξη και σφριγηλή όψη. Επιπλέον, προστατεύει την επιδερμίδα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος διατηρώντας τη φυσική της υγρασία και επιταχύνει την επούλωση μικρών πληγών.

Ένα διαχρονικό και δημοφιλές αρωματικό

Το ροδόνερο χρησιμοποιείται ως προϊόν προσωπικής περιποίησης εδώ και χιλιάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα του δέρματος, μια και είναι γνωστές οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Η αντιβακτηριακή του δράση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ακμής. Τέλος, το ροδόνερο έχει ήπιες αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν τις πληγές, τα εγκαύματα, ακόμη και τις ουλές να επουλωθούν γρηγορότερα.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι παρεχόμενες πληροφορίες σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια ή αποχή από ενέργεια. Οι χρήστες/επισκέπτες της ιστοσελίδας  θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή εξειδικευμένων ιατρών ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οποιαδήποτε πάθηση ή διάγνωση.

 

Μουλοπούλου-Καρακίτσου Κ., Ρηγόπουλος Δ., Στρατηγός Ι.Δ., Καλλυντικά Συστατικά και Εφαρμογές, εκδ. ΒΗΤΑ, Αθήνα 1994.

Rose J., 375 Essential Oils & Hydrosols, Frog Books, U.S., 1999.

Catty S., Hydrosols – The Next Aromatherapy, Healing Arts Press, Canada, 2001.

Pharmacological Effects of Rosa Damascena, M.H. Boskabady, M.N. Shafei, Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul-Aug; 14(4): 295-307.

ΧΡΗΣΗ

Για την ενυδατική περιποίηση του δέρματος. Το σαπούνι περιέχει πρόσφατα αποξηραμένα ροδοπέταλα (Ρόδου Δαμασκού) που καλλιεργούνται στη Μονή, καθώς και ροδόνερο απόσταξης από νωπά άνθη.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Aqua, Sodium Castorate, Rose Flower Extract, Sodium Lactate, Rose Flowers, Citronellol, Geraniol, Benzyl Salicycate, Linalool.

 

2 κριτικές για ΣΑΠΟΥΝΙ – ΡΟΔΟΝΕΡΟ

  1. Θεοδώρα Παπαγόρα

    Τελειο διακριτικο αρωμα !
    Φανταστικο σαπουνι, καθαριζει χωρις
    να ξηραινει το δερμα. Το συνιστώ !!!

  2. Πηνελόπη Γεωργιάδου

    Έψαχνα καιρό ένα σαπούνι που να ταιριάζει στην επιδερμίδα μου..και το βρήκα! Συνεχίστε την καλή δουλειά!

Προσθήκη μίας αξιολόγησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *